obnova fasad :
hitra in enostavna rešitev za vaš dom

Razmišljate o obnovi fasade? Pomagali vam bomo, da bo vaš dom zasijal v vsej svoji lepoti, a hkrati ohranil dobre izolativne lastnosti.

Obnova fasad je postopek, ki zahteva veliko mero natančnosti

Dobro izvedena storitev lahko popolnoma spremeni izgled stavbe in posledično vpliva tudi na vrednost nepremičnine, zato se je potrebno načrtovanja obnove lotiti strateško in premišljeno. Prednosti kakovostno izvedene obnove fasade so:

Zaščita notranjosti pred vdorom plesni in vlage

 

Kakovostni in paroprepustni materiali zagotavljajo konstantno kroženje pare med zunanjostjo in notranjostjo stavbe. Toplotni mostovi, ki sicer nastanejo v slabo izoliranih prostorih, ko se vlaga ujame v notranjost, ustvarjajo ugodne pogoje za razvoj zdravju nevarnih plesni.

Izboljšana energijska varčnost stavbe

Slabo izolirane stene na zunanji strani hiše so najbolj zaslužne za energijske izgube pozimi in poleti. Obnova fasad, ki je natančno izvedena in vključuje izbiro primerne toplotne izolacije, lahko na letni ravni opazno prispeva k prihrankom na stroških ogrevanja in hlajenja.

Dvig vrednosti nepremičnine

Ljudje smo izrazito vidna bitja. Na podlagi subjektivne ocene nezavedno vrednotimo osebe, oblačila, pa tudi stavbe. Nepremičninski agenti lahko z obnovo fasad ceno prodajanega objekta dvignejo do 20 %. Investicija, ki se resnično izplača!

Estetska osvežitev in obogatitev fasade

V povprečju lastniki stanovanj in novogradenj fasade obnavljajo na 40 let, saj se v tem času na zunanjem ometu začnejo pojavljati temna zabarvanja, plesen in manjše mehanske poškodbe. Tudi barvne kombinacije, ki so v modi, se ves čas menjavajo, zato se iz tega razloga nekateri za obnovitev fasad odločijo še prej.

Naj vas pri obnovi fasad nič ne preseneti!

Kdaj je najboljši čas za obnovo fasad?

Večina fasadnih sistemov nima omejitev glede izbire letnega časa za obnovo. Za potrebe strjevanja lepila in ostalih gradbenih elementov odsvetujemo, da prenova poteka pod lediščem, saj se materiali na tej temperaturi drugače raztezajo. Prav tako je glavna sestavina nekaterih premazov voda, ki ob prisotnosti temperatur pod lediščem zmrzuje, kar ustvarja estetsko neprivlačne razpoke. V Sloveniji najbolj obsežne obnove fasad sicer potekajo v spomladanskem in jesenskem času. Čeprav veter in pripeka lahko upočasnijo postopek osvežitve, lahko oba dejavnika uspešno nadziramo s pomočjo sofisticiranih dodatkov in usposobljenih strokovnjakov. Edina omejitev pri obnovi je torej temperatura nad 5 stopinj Celzija.

Kako obnova fasad poteka na starejših hišah?

Starejše hiše in objekti so po navadi bolj vlažni, zato se mojstri pri obnovi poslužujejo drugačnih tehnik aplikacije gradbenih materialov. V prvi vrsti je potrebno izbrati tak omet oz. premaz, ki ustvarja nemoten pretok vlage iz notranjosti v zunanjost. Primer materiala, ki to omogoča, je tervol ali mineralna volna, saj je 100 % naravnega izvora. Sestavlja jo zmes snovi diabaze in amfibolita. Tak material omogoča boljšo paroprepustnost, kar pomeni, da zunanji sloj ne zaduši prehajanja pare. Obnova fasad je zato drugačna.

Paroprepustnost ̶ pomembna lastnost fasadnih elementov

Obnova fasad vključuje veliko neznanih in kompleksnih terminov, ki so le težko razumljivi. Tak primer je tudi paroprepustnost. Vlaga mora med zunanjostjo in notranjostjo enostavno prehajati, zato morajo vsi elementi, premazi in barve zmesi opravljajo vlogo »diahalnega sistema« hiše oz. stavbe. Natančneje s tem pojmom označujemo faktorj difuzijskega upora vlage, ki mora biti čim manjši. Če je vlažnost znotraj hiše previsoka, to spodbuja razvoj plesni ter baterijskih kolonij. Seveda tudi prenizka vrednost vlažnosti ustvarja težke pogoje za dihanje ter pojav asmatskih obolenj.

Katere vrste zaključnih slojev za obnovo fasad poznamo?

Poznamo 4 vrste zaključnih slojev. Akrilni sloji so najbolj priljubljeni in slovijo po svoji vodoodbojnosti in enostavni aplikaciji. Pri obnovi fasad se ta material dobro obnese na vseh vrstah površin. Izredno pestre barvne lestvice odtenkov so dobro prekrivne in odlično kljubujejo vsem vremenskim razmeram. Z dodajanjem utrjevalnih aditivov lahko dosežemo še hitrejše strjevanje in sušenje materialov. Druga vrsta zaključnih slojev vključuje silikatne premaze. Zelo dobro se oprijemajo na površino fasade in zagotavljajo veliko paroprepustnost. Vseeno pri aplikaciji obstajajo nekatere omejitve, saj je nujno potrebno zagotavljati dobro ph ujemanje med barvo in bazo, kar lahko pomeni, da boste pri obnovi fasad omejeni pri izbiri nekaterih barvnih odtenkov. Šele v zadnjem desetletju se na slovenskem trgu najdemo tudi silikonske zaključne sloje, saj so izredno elastični in odporni na vremenske vplive. Predstavljajo dobro zaščito pred mikroprepokanjem. Silikatno-silikonski sloji kombinirajo dobre lastnosti obeh vrst premazov in so na voljo v več kot 200 odtenkih.

kAKOVOSTNA OBNOVA FASAD, celovit pristop in NAJBOLJŠI materiali

Zavedamo se, da je vsak objekt poglavje zase, zato pri svojem delu uporabljamo individualen pristop, in se pred začetkom izvedbenih del z naročnikom natančno pogovorimo o zgodovini objekta, preteklih obnovitvenih delih, izolacijskih materialih … Fasaderski poklic zahteva veliko izkušenosti ter vsestransko aplikacijo znanj tudi iz ostalih strok, kot je fizika. Naši strokovnjaki na vašem objektu izvedejo tudi preliminarne varnostne teste ter diagnosticirajo težave oz. vire vdora vlage v notranjost stavbe. Glede na rezultate se kasneje izbere primerne materiale in upošteva zakonodajne določitve, kot je ohranjanje videza zgodovinskih stavb. Na ta način se ohranja tudi prepoznaven videz mest in vasi, zato je vsaka obnova fasad izvedena izredno natančno.

Načrtujemo z glavo, delamo s srcem: tako obnova fasad poteka pri nas

Obnova fasad v našem portfelju storitev kraljuje že zelo dolgo. Pri svojem delu uporabljamo samo najnaprednejše tehnike, materiale in sodobne pristope. Brez natančnega načrta ne začnemo nobenega projekta in verjamemo v recipročno sodelovanje. Stremimo k odličnosti, saj verjamemo, da v Sloveniji na tem področju deluje ogromno kompetentnih mojstrov. Na koncu tako odličnega fasaderskega mojstra od povprečnega fasaderja razlikuje samo ena lastnost: izredna skrb za detajle.

Ponosni smo na vse svoje projekte

Veseli in ponosni smo, da lahko s svojim znanjem in izkušnjami oblikujemo slovensko panoramo. Pošljite povpraševanje in polepšajte svoj dom ali poslovni objekt tudi vi!

b

Pošlji povpraševanje

Mnenja naših strank

Obnova fasad je vse bolj priljubljena rešitev tudi med našimi strankami. Preberite, kaj so o kakovosti naših storitev zapisale naše drage stranke.

“Vsekakor vas priporočim naprej! Zelo odzivni, tudi naknadno se da z vami vse dogovoriti, projekt obnove pa je bil končan še pred rokom, ki smo ga postavili. ”

Manja

Kranj

“Obnova fasad naših počitniških hišic je kljub slabšemu vremenu potekala nemoteno, zato nismo zamudili niti dneva turistične sezone. Od blizu fasada izgleda super, tudi praske so bile uspešno sanirane. ”

Luka R.

Bled

“Vaši fantje so lani popravljali dotrajano fasado na našem poslovnem objektu. Vse je potekalo hitro, brez zapletov in točno tako, kot smo se dogovorili.”

Žare Kerin

Okolica Ljubljane

“S punco sva se pred kratkim lotila kompletne prenove stare hiše moje babice. Po dolgem kolebanju sva se odločila, da je obnova fasad smiselna odločitev, saj je bila hiša zelo vlažna. Ne obžalujeva niti za trenutek!”

Enej Z.

Raka

Pogosta vprašanja

[sc_fs_multi_faq headline-0=”h2″ question-0=”Kakšen je postopek obnove fasade?” answer-0=”Postopek osvežitve zaključnega sloja fasade se začne z nežno odstranitvijo starega sloja, ki v povprečju v debelino mero slaba 2 mm. Potem se fasado opere in na ta način odstrani prašne delce, saj ti lahko motijo kasnejši proces obnove. V naslednjem koraku fasaderski mojstri zapolnijo brazde na ometu in natančno sanirajo tudi ostale poškodbe. Predpremaz je gosta zmes, saj mora zagotavljati zadosten oprijem materiala na fasadno površino. Če se oceni, da je kakšen del stavbe še posebej pod vplivom škodljivih vremenskih razmer, se tisto mesto izdatneje zaščiti z armiranim slojem. Sledi obloga s svežo izolacijo v debelini nekje do 10 cm (odvisno od debeline izolativnega materiala). Zaključni korak se premaže s tankim slojem, ki vsebujejo drobna zrnca.” image-0=”” headline-1=”h2″ question-1=”Po čem se razlikujejo različni zaključni sloji fasad?” answer-1=”Če želimo izgled stavbe ohraniti še dolgo po osvežitvi, je nujno potrebno dobro učvrstiti in pripraviti podlago ter jo 100 % dobro osušiti. V nasprotnem primeru razpoke ne ustvarjajo popolne nepropustnosti. Zaključni sloj se namreč na stavbo aplicira neposredno s pomočjo mehanske vezave, kar pomeni, da se oba gradbena elementa ob raztezanju gibljeta skupaj. Zaključni sloji se med seboj razlikujejo glede na: materiale, načine vezave na spodnjo plast ometa, barve palete, odpornosti na spiranje barve, občutljivosti na zunanje vplive iz okolja.” image-1=”” headline-2=”h2″ question-2=”Kako vem, da je čas za osvežitev fasade?” answer-2=”Po naših izkušnjah preprost odgovor na to vprašanje ne obstaja. Obraba zaščitnega sloja in pojavnost temnih zabarvanj služita kot prva pokazatelja resne obrabe. Za obnovo fasade se lahko odločimo tudi takrat, ko ocenimo, da je vlažnost notranjih prostorov povečana do te stopnje, da škoduje zdravju, za kar lahko okrivimo slabo izpeljano izolacijo med samim potekom gradnje objekta. Mehanske poškodbe na fasadi, ki nastanejo na bolj pretočnih področjih, prav tako služijo kot povod za začetek obnovitvenih del.” image-2=” html=”true” css_class=””]

Veselimo se sodelovanja z Vami!
kontaktirajte nas!

Z veseljem vam bomo pomagali in za vas pripravili poglobljeno ponudbo.